Regiorit Noord – Drachten 18 september

Op deze zondag willen we gaan deelnemen aan de Regiorit vanuit Drachten. Eerst de motoren uit de stalling halen.


We hebben met Gert Jo afgesproken bij van der Valk Spier en daar treffen we zomaar nog een andere Cali 3 rijder.

Helaas rijdt hij een andere rit vandaag met collega’s, maar belooft om zich volgend jaar ook aan te melden.

Om 11.30 komen we aan bij het vertrekpunt waar een grote groep Guzzi’s op het punt staat te vertrekken. Wij melden ons aan bij Karl en Sjoerd en krijgen een kopje koffie bij Café Marktzicht.
Leuke startplek en blijkbaar bij Karl om te hoek.

We spreken nog een aantal bekenden en vertrekken als laatsten.

Karl gaat met iemand op een Cali 3 naar zijn huis om daar een lekke band te repareren. Dat blijkt aardig gelukt, de man rijdt rustig naar huis met een aantal bussen schuim in zijn band.
We rijden eerst door een woonwijk van Drachten heen voordat we via een betonpad de uitgestrekte Friese weides in rijden. De heren hebben zelfs bochten, grind, modder, hooi en gras in de route gestopt! We zijn echt buiten hier.
Het is een graad of 20 met af en toe een zonnetje, wat een heerlijk motorweer.
Al gauw blijkt dat twee van ons drieën problemen hebben om de route in te lezen op de navigatie. Er zit niets anders op dan vertrouwen hebben in de handmatig aangepaste route die ik thuis al heb ingelezen via een Tomtom bestand. En dus mag ik de hele route voorop rijden en weten de heren helemaal niet waar we heen gaan. Ouderwets gezellig haha.
We treffen de eerder vertrokken groep Guzzisti om een uur rond lunchtijd op een terras, maar besluiten door te rijden naar een volgend plekje, het is daar nogal druk en waarschijnlijk hebben we daar pas om 15 uur een lunch op tafel na zo’n grote groep die neerploft.
We komen bij Langweer terecht bij een klein pontje waar we volgens Gert Jo met een grote aanloop ook wel zonder hadden gekund. Hier past de grotere groep vast niet in 1 keer op…
We komen voorlopig weinig tegen om iets te eten en om 13.30 besluit ik van de route af te gaan om een bord naar het Sneekermeer paviljoen te volgen. Het duurt ook hier even voor we eten hebben, maar we zijn er wel aan toe en het smaakt uitstekend.

We vertrekken weer en al gauw blijkt mijn Garmin de route te hebben herberekend (we zijn immers van de route afgeweken…wel 1,5km…) We zijn al weer 15km onderweg en om nu weer terug te rijden gaat wel weer ver.
Ik kan de route opnieuw inladen, dan zijn we volgens Garmin nog uren onderweg. De optie om handmatig een punt te zoeken in de route laat ik even zitten en we rijden rechtstreeks (zonder snelwegen) terug naar Drachten. We zijn net zo lang onderweg als de oorspronkelijke route, no problemi.
Achter dat ‘probleem’ komen we even later achter als we precies op de heenroute terecht zijn gekomen. De laatste 30km rijden we dus hetzelfde stuk in tegengestelde richting. Gelukkig was dit wel een heel mooi stuk van de route en hebben we wederom lol op de bochtige betonpaden met speciaal voor ons neergestrooid grind, modder, gras en hooi.


We eindigen bij Grand Café De 2 Heeren in Drachten en treffen daar een gezellige groep op het terras onder de parasols. Het lijkt echt wel zomer.


Ik geloof dat er zo’n 23 deelnemers zijn geweest, wat een geweldige opkomst, Bravo!
Wiel en ik rijden nog een half uurtje verder naar Tessa en Rein voor een prettig weerzien in hun mooie leefomgeving.
Om 20 uur rijden we, in het donker, thuis het pad op en kunnen weer een mooie dag (plus een kaartje van de pont) in onze ‘herinneringenbox’ stoppen.